tiistai 4. huhtikuuta 2017

KEHITTÄMISEN AJATUKSIA


Voisin väittää olevani uraohjausorientoitunut substanssiopettaja, opettajatuutori ja opintojen ohjaaja, vielä uraohjaajakin, ammattikorkeakoulussa. Kokemustaustaa on noin viidentoista vuoden ajalta. Aikajana kustakin lyhenee mitä lähemmäksi tämän työn kirjoitushetkeä tullaan. Ura-ohjaajana olen toiminut puolentoista vuoden ajan osa-päiväisesti, substanssiopettajana 15 vuotta. Väitän myös, että mielelläni tarkastelen opintoja ja työllistymistä tulevaisuussuuntaisesti, uraohjausluontoisesti.

Viimeiset ajat olen sukeltanut ura-ohjauksen maailmaan ikäänkuin uuteen ja tuntemattomaan. Miten se on mahdollista? Onko tässä kyseessä suppea näkemys, oma lokeroituminen vaiko pienten piirien omat leikit. Uraohjaustietoa ja materiaaliahan on valtavasti. Pääsen Osaaminen -hankkeen toimijana ja ura-ohjaajana tutustumaan uraohjauksen maailmaan singahdellen sinnetänne tavoitteena synnyttää sisältö hankkeen Uraverstaille noin kuukauden aikana keväällä 2015.  Huomaan, että yliopistoissa asiat näyttävät olevan hyvin, on päätoimisia organisaatioita tehtävänään opintojen aikainen ja työllistymiseen tähtäävä ohjaus ja opintojaksotarjonta. On palveluntarjontaa ammattiliitoilta ja  työnhakuun erikoistuneilta toimijoilta.  Löydän hakusanoilla useita ammattikorkeakoulujen uraohjausta koskevia selvityksiä. Niitä yhdistää teema "uraohjaus on opiskelijoille melko tuntematon käsite".

Ohjaajuus, kuten myös opettajuus, on murroksessa. Tavoitteena on läpäisevä ohjaus, useiden toimijoiden koordinoima ja toteuttama ohjaus, verkko- ja vertaisohjaus, kaikkien osalistuminen. Olemme Osaaminen -ratkaisee -hankkeessa luoneet Uraverstas -konseptin, kokeilleet sen toimivuutta pari kierrosta. Monipuolistuvat työurat, moniammatillisuus ja joustavat opintopolut - ohjausta tarvitaan tulevaisuudessa paljon. Opintojen ohjausta tai uraohjausta, ne kietoutuvat ilmiöpohjaisiin moduuleihin joka tapauksessa tiiviisti, sanoo rehtori.  Työllistyminen tulee olemaan yksi amk:n tulosmittareista - tämän tuloksen saavutettavuus tarvitsee käytännönläheistä, läpäisevää ohjausta sen monissa muodoissaan.

Mitä työstä jää jäljelle, kun hanke päättyy, miten saada Uraohjaus jokaisen opiskelijan tietoisuuteen? Miten auttaa opintojen ohjaajia tämän työ-osuuden aktivoinnissa ja kehittämisessä? Millainen käytettävyys ja saavutettavuus on mahdollista ura-ohjausmateriaalin suhteen opintojen aikana ja sen jälkeen? Näitä nyt mietin.  Tietoa jo onkin, mutta kenelle se on tarkoitettu? Olisiko parantamisen varaa.

Kuvakaappausgalleria. Lähde:  www.hamk.fi

maanantai 3. huhtikuuta 2017

TULEVAISUUSKARTOITUS

Rehtoritiimiä haastattelemassa tänään. Tähtäin Hamkin tulevaisuudessa ja aikajänne noin 10 vuotta eteenpäin. Taaksepäin tuntuu pikkuetapilta, eteenpäin on kuitenkin pitkä loikka. Ollaanko olemassa, millaisena ja mikä on ohjauksen rooli pelikentällä. Keskustelun icebreakerina toimi Keijon metafora: mikä osa opo olisi, jos ohjauksen kokonaisuus olisi kilpa-urheilua, kilpa-autoilua.  Opolle istutettiin rooleja skannerina, voitelijana, trimmaajana. Määrittelyt sopivat hyvin tilanteeseen, jossa mittarina on opiskelijoiden työllistyminen.  Ykkösluokassa halutaan olla, ykkösenä. Mutta autoon on mahduttava koko tiimi. Yksilösuoritukset ovat mennyttä aikaa, vaikka kuinka hienoa jälkeä syntyisi...


Kuvan lähde www.lily.fi

Opiskelijan mahdollisuudet valita ja oman uran helppo  luotsaus, oppimisympäristöt ja tiimit toimimaan, tulosta tutkimuksesta ja digitaalisuudesta - näitä olivat keskustelun teemat.  Puhuttiin digiohjauksesta, jossa palautekyselyin ja  arkipäivän kysymyksin tuotettua dataa analysoiden tuotetaan vastauksia, neuvoja ja ohjeita opiskelijan Pakkiin. Helpot kysymykset tuottavat nopeita vastauksia ja aikaa jäisi haastavien urapolkujen reitittämiseen tai erityiseen tukeen panostamiseen.  Opiskelijoiden kyvykkyys ja taitavuus lisääntyy, pysyvätkö ohjaajat perässä?

Tehtävänanto


Rehtorien näköpiirissä siintää vahva 10 000 opiskelijan korkeakoulu, jossa tutkimuksellisuus ja työelämä ovat läsnä opiskelijan opinnoissa olennaisin osin. Koulu on vapaampi ja mahdollistavampi, ohajaus- ja opetus ilmiöpohjaista, henkilökunta työelämääkin osaavampi. Opintojen ohjaus integroituu moduuleihin kiinteästi. Ei ole epäilystä etteikö ohjausta tarvita. Kiitos haastattelusta.