lauantai 27. elokuuta 2016

OPINTO-OHJAAJUUDEN KEHITTÄMINEN

Itsensä kehittämisosaamisen moduuli alkaa olla päätöksessä. Työllistin itseäni omaan opinto-ohjaajuuteen liittyvällä analyysillä. Se olikin hyvä prosessi. Mietin taustojani, työtapojani ja käytännön työtäni. Peilasin osaamistani Kirsti Vänskän väitöksen tuottamaan kuvaan Osaavasta ohjaajasta. Löysin vahvuuksiani ja puutteita. Uskon, että pystyn säilyttämään ohjauksellisen ajattelutavan käytännössäkin. Uskon, että voin muuttaa työtapojani ammattimaisemmiksi tämän moduulin tuottaman tiedon avulla. Onneksi minulla on harjoittelualustaa ja käytännön ohjaustilanteita   roppakaupalla.

Verkkotapaamisessa 26.8 keskusteltiin Ohjausteorioista sekä hyvän ohjauskeskustelun rakentamisesta. Ohjausteoriat olivat yksi oman ohjaajuuden kehittämiskohdistani monipuolisten ohjausmenetelmien lisäksi.  Keskustelu toi mukaan kokemuksia meiltä jokaiselta. Muistan tutun tutkijan lauseen " Teoreettinen tieto on käytännölllisempää kuin käytännön tieto". Teoriat tuovat näkökulmia ja lisää mahdollisuuksia omaan työhön. Tilanteet ovat erilaisia ja jos harkintaa ja mahdollisuuksia on, niin kokeilemaan vaan.  Hyvän ohjauskeskustelun rakentamisen prosessi herätti myös keskustelua mahdollisuuksista sen toteuttamiseen: yksilön kohtaamistarvetta ohjausmaratoonien sijaan: aikaa kuuntelulle ja kysymyksille. Sekä aikaa itselle ennen ja jälkeen ohjaustilanteiden.

sunnuntai 14. elokuuta 2016

CONNECTING

Virittelyä opintopiirissä Adobe Connectilla viikolla. Cloydyn (opintopiirimme) yhteinen aihe oli Suomalainen koulu- ja ohjausjärjestelmä. Sisältö syntyy ja valmistuu kyllä, linkkejä ja faktaa on paljon ja ne kokoamme muistilistoiksi materiaaliin.

Adobe connect oli osalle, myös minulle, uusi väline. Verkkotapaamisen jälkeen tein Hamkin tunnuksilla oman huoneen ja pystyn ottamaan käyttöön ohjaustilanteissa. Innostuin asiasta niin, että connectoimme mieheni kanssa vierekkäisillä tietokoneillamme kikkakolmosia kokeillen yömyöhään.